Ceaiul de plante – Proprietatile plantelor medicinale sunt cunoscute inca din trecutul indepartat, cand oamenii puneau mare accent pe plantele medicinale ce ii ajutau sa trateze diferite afectiuni sau boli.
Erau folosite frunzele anumitor plante, radacinile sau chiar florile pentru propietatile terapeutice, in mod sigur si eficient fara a avea efecte secundare precum este cazul multor medicamente sintetizate, pe care oamenii le folosesc mult mai frecvent in prezent.
Ceaiul de plante avea efecte benefice asupra sanatatii fizice, mentale dar si spirituale si avea puterea de a reda echilibrul sanatatii. In prezent tot mai multe persoane se plang de probleme digestive ce le dau mari batai de cap. Multe dintre aceste probleme fiind cauzare de stres, o alimentatie nu tocmai sanatoasa, mancatul pe fug sau chiar sedentarism.
Ceaiul de menta a devenit foarte popular si este cunoscut pentru propietatile benefice ce le aduce organismului dar si sistemului digestiv. Menta contine vitamina C si A, potasiu, magneziu dar si o cantitate importanta de antoioxidanti ce ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Mentolul principalul ingredient activ din menta are un efect antispasmodic. Ajuta la relaxarea muchilor abdominali si imbunatateste fluxul biliar. Ceaiul de menta ajuta daca suferiti de greata, indigestie, balonare, pentru raul de miscare sau chiar dupa o masa copiosa.
Ceaiul de musetel este benefic atat pentru digestie dar si pentru multe alte afectiuni. Florea de musetel contine 120 de compusi dintre care amintim: vitamina A, riboflavina, minerale precum potasiu, zinc, sodiu dar si flavonoizi sau terpenoizi. Consumat sub forma de ceai, ajuta in eliminarea starilor de greata, indigestie sau diaree. Propietatile antiinflamatoare ale musetelului ajuta la ameliorarea crampelor stomacale si previne aparitia ulcerului stomacal.
Ceaiul de ghimbir este utilizat de mii de ani in medicina ayrvedica, fiidd cunoscute beneficiile sale asupra sanatatii sistemului digestiv. Este potrivit si pentru alte afectiuni precum raceala, migrene, tuse etc. Ghimbirul are o puternica actiune antibacteriana si este activ impotriva multor baterii patogene umane dar si imporiva bacterilor patogene alimentare precum: E. coli sau Salmonella. Ceaiul de ghimbir ajuta la ameliorarea crampelor abdominale, este folositor si in cazul diareei si ajuta in cazul starilor de greata dupa mese copioase.
Ceaiul de rozmarin este bogat in antioxidanti, compusi antiinflamatori si antimicrobieni, contine cantitati mari de vitamine si minerale. Ceaiul contribuie la buna functionare a sistemului digestiv prin stimularea secretiei biliare, facilitarea absortiei lipidelor. Ajuta la scaderea colesterolului, eliminarea disconfortului abdominal produs de balonare si reducerea spasmelor intestinale.
Foto: Unsplah.com