Insomnia este o tulburare a somnului ce poate dura o noapte sau se poate intinde pe perioade mai lungi de timp, luni sau chiar ani si poate fi privita ca un simptom al unei probleme ce difera de la o persoana la alta.
De exemplu, consumul de cofeina in timpul zilei, o afectiune medicala, stresul, supraincarcarea cu activitati, anxietatea, depresia, toate acestea pot duce la aparitia insomniei.
Pentru a scapa de insomnie, primul lucru ar fi sa se identifice cauza iar apoi poate fi corectata sau tratata prin diferite moduri. Cu putina practica si disciplina urmatoarele obiceiuri iti vor fi de folos in tratarea insomniei.
Incearca sa mergi la culcare la ore fixe in fiecare zi dar sa te si trezesti la aceeiasi ora dimineata. Acesta rutina va ajuta la reglarea ritmului tau de somn. Se stie ca melatonina numita si „hormonul somnului” produs de glanda pineala se secreta, de obicei, in jurul orelor 21.00-22.00 si acesta este momentul potrivit pentru un somn de calitate si odihnitor.
Deficitul de melatonina contribuie la aparitia insomniei, odata cu inaintarea in varsta, glanda pineala produce acest hormon in cantitati mai mici, acesta fiinsd si motivul pentru care persoanele mai in varsta se confrunta adesea cu probleme de somn. Suplimentele naturiste pe baza de melatonina pot fi utilizate ca si terapie pentru a furniza organismului cantitatea necesara de melatonina pentru a avea scapa de insomnie.
Ambele fac diferenta pentru a imbunatati calitatea somnuluisi ar fi de preferat ca in dormitor sa fie intuneric, liniste dar si o temperatura moderata.
Cu cel putin o ora inainte de culcare evita sa folosesti ecranele electronice care emit acea lumina albastra ce perturba productia de melatonina. Asa ca in loc sa petreci timp pe telefon, tableta sau televizor, poti alege o alta activitate relaxanta , cum ar fi cititul unei carti, meditatia, sau muzica de relaxare.
Evita stirile sau filmele cu multa violenta, statul pe retelele sociale, pentru a-i da voie creierului sa se deconecteze de la aceste obiceiuri nu tocmai sanatoase si pentru a nu incarca subconstientul cu imagini in care sunt prezentate scene de groaza sau violenta ce s-ar putea transforma foarte usor in cosmaruri.
Pot fi si acestea de ajutor in tratarea insomniei daca sunt recomandate de un specialist si folosite in doze corespunzatoare. Unele dintre cele mai recomandate ar fi: ceaiul de musetel, tei, sunatoare, pasiflora, lavanda, valeriana sau roinita.
Anumite suplimente pe baza de magneziu pot de asemenea sa ajute daca insomnia nu iti da pace. Magneziul este un mineral cu un rol important pentru sanatatea sistemului nervos dar ne ajuta sa avem un somn mai bun.
Foto Unsplash.com
1 Comment
E un pic greu sa eviti televizorul si telefonul într-o lume care depinde de tehnoligie.