Jocul de table este un joc de societate raspandit in intreaga lume ce atrage milioane de jucatori pasionati de strategie si noroc. Acesta este unul din cele mai vechi jocuri de societate din lume. In Romania vei vedea mereu prin parcuri, la scara blocului sau pe bordura pe cineva care sufla in zaruri sa dea o dubla.
Table joc cunoscut si sub denumirea de backgammon, este un joc de noroc foarte popular de sute de ani. Acesta se poate juca intre 2 jucatori pe o tabla de joc ce contine 24 de triunghiuri inguste. Pe triunghiuri sunt pozitionate piesele, cunoscute si sub denumirea de puluri. Cele 24 de triunghiuri sunt de doua culori si sunt grupate in cate 4 zone de cate 6 triunghiuri fiecare. O zona este numita casa jucatorului, alta este casa adversarului si celalalte doua zone sunt de exterior. Aranjamentul pieselor de joc se face in felul urmator:
Fiecare jucator isi pozitioneaza in acest fel pulurile pornind numerotarea triunghiurilor din casa jucatorului. Triunghiul 24 se va pozitiona in casa adversarului. Principalul obiectiv al acestui joc este sa iti aduci toate piesele in casa jucatorului dupa care sa le scoti afara, rand pe rand. Castiga jucatorul care reuseste sa scoata primul toate pulurile afara din joc.
Ceea ce trebuie sa stii despre cum joci table este ca acest joc este destul de complex si trebuie sa tii cont de toate regulile pentru a putea face strategii pe parcursul jocului. Inainte de a incepe jocul, fiecare jucator isi alege pulurile cu care joaca. Se pozitioneaza pulurile pe triunghiurile aferente, asa cum am explicat anterior. Jucatorii arunca zarurile alternativ. Exceptie se face doar atunci cand unul dintre jucatori nu are nicio posibilitate sa faca miscari indiferent de valoarea zarurilor aruncate.
Fiecare jucator trebuie sa dea cu zarul pe tabla de joc, iar cel care da zarul cel mai mare urmeaza sa faca prima miscare. Daca ambele zaruri au aceeasi valoare, se repeta aruncarea pana cand un jucator obtine un numar mai mare. Dupa prima aruncare, jucatorul cu zarul mai mare face prima mutare folosind valorile ambelor zaruri. Dupa aceasta mutare, ambii jucatori vor arunca cu cele 2 zaruri, pe rand.
Jucatorii muta pulurile in functie de valorile afisate de cele doua zaruri. De exemplu, daca valoarea zarurilor este de 5 si 2, atunci ai mai multe posibilitati conform acestor reguli table. Poti muta o singura piesa 6 spatii (triunghiuri), sau poti muta doua piese de pe tabla 5, respectiv 2 spatii. Tine cont de faptul ca toate piesele trebuie sa ajunga in casa jucatorului. Ai grija ca nu poti muta o piesa pe un triunghi unde adversarul are minim 2 piese.
In cazul in care pe ambele zaruri nimeresti aceeasi valoare, sa zicem 6-6, atunci aceasta mana se numeste dubla. In aceasta situatie nu vei face doar 1 sau 2 mutari, ci vei putea sa faci 3 sau 4 mutari, in functie de decizia pe care o iei. De exemplu la un zar 6-6 poti muta 4 piese sase spatii, sau poti face si alte combinatii de genul: 1 piesa – sase spatii si 1 piesa 18 spatii, 2 piese – 6 spatii si 1 piesa 12 spatii. Aici decizia iti apartine in functie de cum decurge jocul si pozitionarea pieselor adversarului.
Poti bloca adversarul atunci cand detii piese pe 6 spatii consecutive. Adversarul nu poate sa isi treaca piesele peste ale tale deoarece cea mai mare valoare de pe zar este 6. Astfel, trebuie sa astepte mutarea ta, pana cand se elibereaza cel putin o pozitie.
In jocuri cu table marcarea spatiilor se face atunci cand detii 2 sau mai multe puluri pe acelasi triunghi. Cat timp ai mai multe piese intr-un singur spatiu, adversarul tau nu poate folosi acelasi spatiu, indiferent daca face o mutare simpla sau daca foloseste valoarea ambelor zaruri.
Daca ai o singura piesa pe un triunghi se considera ca aceasta este descoperita. In acest moment risti ca adversarul sa mute o piesa peste piesa ta si sa o scoata de pe tabla. Indiferent de pozitia pe care se afla piesa in acel moment, va trebui sa reiei pozitionarea din casa adversarului, atunci cand iti vine randul sa dai cu zarul. Acelasi lucru poti face si tu cu pulurile adversarului.
Daca dai un zar de 6-4 si piesa adversarului e descoperita la 4 sau 6 triunghiuri distanta, o vei putea scoate de pe tabla. Adversarul nu va putea face alta mutare pana cand nu isi readuce pe tabla piesa sau piesele scoase de tine. Piesa revine pe tabla pe un spatiu care nu este detinut de tine (minim 2 piese pe acelasi triunghi). Daca nu este niciun spatiu liber, renunta la mutare si vei da tu cu zarul pana cand se elibereaza unul din spatii.
Daca ai cel putin 2 piese pe cele 6 triunghiuri din propria casa, poti spune ca ai inchis tabla. In aceasta situatie adversarul care are piese in afara tablei, nu le va putea reintroduce in joc decat atunci cand este eliberat unul din cele 6 spatii. Dupa ce inchizi tabla continui sa joci singur pana cand se elibereaza unul din spatii. Oponentul va da cu zarul dar nu va repune in joc piesa decat daca valoarea unui zar este identica cu valoarea spatiului liber.
Mutari obligatorii
Una din cele mai importante reguli table este ca atunci cand ai mutari disponibile, trebuie sa folosesti valoarea ambelor zaruri. Daca poti muta doar pentru una din valorile zarurilor, se alege valoarea cea mai mare. Atunci cand nu e posibil sa fie mutata valoarea mai mare, se va muta piesa pentru valoarea cea mica a zarului.
Atunci cand ai adus toate piesele in casa jucatorului, poti incepe sa le scoti, rand pe rand, de pe tabla. Este partea finala a jocului care decide castigatorul. Nu este obligatoriu ca ambii jucatori sa aiba toate piesele in casa pentru a le scoate. Poti chiar sa castigi meciul inainte ca adversarul sa ajunga cu piesele in casa.
Exista posibilitatea ca atunci cand incepi sa scoti piese din joc adversarul sa aiba cel putin o piesa in afara tablei. Ai grija cum faci urmatoarele mutari deoarece risti sa ramai cu piese descoperite. In cazul in care adversarul reintroduce piesa in joc si iti scoate piesa ta de pe tabla, nu vei mai putea continua sa scoti piesele din joc. Vei relua tura urmatoare cu piesa din casa adversarului daca valoarea zarurilor te ajuta sa nimeresti intr-un spatiu disponibil.
Cand piesele de joc sunt in casa jucatorului nu esti obligat sa scoti piesele direct din joc. Poti face mutari pe tabla pentru a-ti apropia piesele de valoarea cea mai mica de pe tabla de joc. Daca ai piesa pe pozitia 6 si nimeresti la zar valoarea 6, atunci esti obligat sa scoti piesa din joc. Daca celalalt zar e 2, poti muta in interiorul tablei o piesa inca doua pozitii. Astfel iti cresti sansele de reusita daca urmeaza sa dai doar zaruri cu valori mici.
Pentru situatiile cand nu mai ai zaruri pe cea mai mare valoarea data cu zarul, atunci vei putea muta piesa de la valoarea cea mai apropiata. De exemplu, una din valorile zarului este 5, dar ai piese de la valoarea 4 in jos. Atunci muti piesa de la valoarea 4.
In jocul de Table se pot obtine pana la 3 puncte la victorie.
Jocul de Table are o istorie foarte interesanta si fermecatoare pentru pasionati. Originile jocului stau la baza unui joc egiptean numit Senet. Multi cercetatori insa considera ca acesta ar fi un joc originar din Iran, acolo unde a fost descoperit un joc similar cu o vechime de peste 5.000 de ani. Chiar daca originalitatea acestui joc nu este tocmai exacta, farmecul jocului inca atrage milioane de jucatori ce isi testeaza calitatile de strategi dar si norocul.
Tablele sau backgammon-ul este un joc pe care il intalnesti in orice colt al planetei. O precizare interesanta este ca in anul 1254, jocul de table a fost singurul joc de noroc care a scapat de legea dura a lui Lous al IX-lea al Frantei, atunci cand acesta a interzis jocurile de noroc. La inceputul secolului al XIV-lea tablele au capatat o forma moderna cunoscuta pana in zilele noastre. Popularitatea acestuia a crescut enorm dupa introducerea zarurilor duble, in anul 1920. In anul 1970 backgammon-ul devenise un joc de noroc care aduna la un loc numeroase personalitati. In prezent, nu mai are aceeasi popularitate dar este continua sa provoace la joc oameni din intreaga lume.
Asadar, jocul de table face furori in orice perioada a civilizatiei umane, de mii de ani. Merita incercat cel putin o data sa iti testezi abilitatile strategice si de noroc cu prietenii tai la un joc de table. Poti sa incerci si table online pe numeroase siteuri de jocuri.